Menü

Függönyök

Minden függöny, dekor meg kell találja, stílusban, formában, színben, alapanyagában és végső soron kivitelezésében a megfelelő helyét. Nem elég ha önmagában szép függönyt választ!

Fényáteresztő függönyök

A fényáteresztő függöny anyagát tekintve lehet voile,  organza, szablé, batiszt, len hatású, jacqard, csipke. Méretük szempontjából a magasságukat vesszük alapul, ami 280-320 cm között változik. Óriási választékban áll rendelkezésre, lehet egyszínű vagy mintás, sima vagy hímzett.

Vékony sima szövésű, áttetsző anyagból készült. Rendkívüli fényáteresztő tulajdonsága miatt kedvelt.

-Len

Természetes hatása, nagy szakítóereje, rugalmassága, könnyű fehéríthetősége teszi közkedvelté. Közkedvelt háztartási célú: abrosz, szalvéta, lepedő, takaró. Valamint dekorációs, bútoripari és kárpitosipari szövetek gyártására is alkamlas.

-Voile(poliészter)

Szakítószilárdsága és kopásállósága az összes szálas anyag között kiemelkedő. Ezen tulajdonsága miatt használják részben vagy teljes egészében bútorszövetek előállításakor is.  A tartóssága miatt keverik rendszerint pamuthoz vagy más szálhoz egyéb textilek készítésénél is.

Sötétítő/dekor

Sötétítő textilek részben vagy teljesen fényzáróak. Alapanyagukat tekintve kevert szálúak: pamuttal és lennel a leggyakrabban.  A dekorok esetében ritkán alkalmazzuk a blackout-ot. Érdemes előre elgondolkodni, megtervezni milyen célra vásároljuk a sötétítő anyagot. Dekorsálat akkor készítünk, amikor a sötétítést megoldja a redőny vagy zsalúzia. A legfontosabb, hogy passzoljon a lakás stílusához. Az anyagok jellemzően 140-160 cm szélesek, de egyre több gyártó készít dupla széleset.

Fényzáró (blackout) sötétítő függönyök

A blackout függöny  fő funkciója a fény és a hő kizárása. Két textilszál közé szőnek egy harmadikat. Nyári napokon beáramló hőt kizárhatjuk black out textilekkel. A téli hőszigetelést is javíthatjuk, különösen a nyílászáróknál létrejövő hőveszteséget csökkenthetjük. Iskoláknál, vagy irodáknál is nagyon hasznosak a fényzáró függönyök. 

Anyagminták